8.6.2017

MAUKAS MANSIKKAJUUSTOKAKKU

Tästä on tullut jo ihan perinne, kun anoppi tulee kylään on täällä meillä jääkaapissa odottamassa jonkinlaista leivonnaista. Viime viikonloppuna tein mansikkajuustokakun tuoreista mansikoista anopin vierailulle. Kakun teko alkoi perjantai aamuna ja sai sitten koristeet päällensä lauantai aamuna ennen vieraiden saapumista.

Mansikkainen ja mehevä kakku oli tällä kertaa sitten kyseessä ja se sai päälleen upean peilikiilteen. Mikä nyt olikaan oikealta nimeltään... Kiillettä kokeilin ihan ensämmäistä kertaa ja se onnistui ihan yllättävän hyvin, mutta ensikerralla vielä paremmin!


IMG_2031 IMG_2034

Pohja

1 kananmuna
1/2 dl sokeria
2/3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl voisulaa
N. 1/2 rlk sitruunamehua

Mansikkatäyte

4 liivatelehtelä
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
Pieni rasiallinen mansikoita (n. 5-10 mansikkaa)
1 dl sokeria
2 rkl vettä

 Kiille

4 liivatelehteä
125 g valkosuklaata
1 dl sokeria
3/4 dl glukoosisiirappia
1/2 dl vettä
3/4 dl kondensoitua maitoa
punaista elintarvikeväriä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhot vähitellen muna-sokeri vaahtoon samalla sekoittaen. Lisää voisula joukkoon ja sitruunanmehu antamaan makua. 

Aseta irtopohjavuoan (halkasijaltaan 18) pohjalle leivinpaperi ja leikkaa ylimääränen paperi reunoilta pois. Kaada pohjan taikina vuokaan ja paista uunissa 200-asteessa n. 8 minuuttia kunnes tikulla tökätessä taikina ei enää tartu tikkuun.

Anna pohjan jäähtyä ja valmista mansikkatäyte sillä aikaa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja murskaa tuoreet mansikat sauvasekoittimella. Kiehauta 2 rkl vettä kattilassa ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet, mansikkasose ja tuorejuusto. Vaahdota kermavaahto ja lisää mansikkasose samalla sekoittaen. Lisää sokeri joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada mansikkatäyte jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Jos mansikkatäytettä jää yli, voi täyteen hyvin käyttää esim. pieniin juustokakku annoksiin. Laittamalla loput seoksesta pieniin annos kuppeihin ja anna niidenkin jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Muutaman tunnin kuluttua tai seuraavana päivänä, kun kakku on hyytynyt avaa se irtopohjavuoasta pois ja siirä kakku pakkaseen. Sitten aloitetaan kiilteen teko.

Laita liivatelehdet likoamaan n. 5 minuutiksi kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kiehauta kattilassa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Lisää joukkoon kuivaksi puristettu liivate ja sekoita hyvin! Kaada seos valkosuklaan päälle ja sekoita tasaiseksi niin kauan, että suklaa on sulanut. Lisää vielä joukkoon kondensoitumaito ja elintarvikeväriä, jotta seoksesta tulisi täysin punaista tai tumman pinkkiä. Sekoita sauvasekoittimella hyvin, varoen ilmakuplien syntymistä. Laita tuorekelmua kulhon päälle, jotta kiille ei ala jähmettyä. Anna jäähtyä 37 asteiseksi, jottei kakku sula kiillettä kaataessa sen päälle.

Ota pakkasesta kakku ja aseta kakku halkaisijaltaan pienemmän astian päälle. Laita astian alle vielä leivinpaperia, jotta siivoaminen olisi paljon helpompaa. Kaada kiille tasaisena paksuna nauhana aloittaen reinoista, jotta varmasti reunat peittyvät. Siirry reinoilta kohti keskustaa ja peitä kakku kokonaan. Anna kilteen valua n. 5 minuuttia ja leikkaa lämpimällä veitsellä varovasti kakun alareuna siistiksia. Ota kakku varovasti astian päältä kakkualustalle ja siirä jääkaapiin kovettumaan muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku sulatetulla valkosuklaalla ja tuoreilla mansikoilla!

3 kommenttia:

  1. Nam! Näyttää ja kuulostaa super hyvältä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, että oli hyvää! Suosittelen vaikka testaamaan! ;)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista